Elérhetőség: evegvari@gmail.com

A hősök archetípusa

Mint mindenki, én is vágyok arra, hogy kapcsolatban legyek olyan hős-figurákkal, akik erőt adnak, utat és példát mutatnak azokban a küzdelmekben, amelyek külső próbatételként edzik a lelket.
Mivel Tv-nk nincs, akcióhősök helyett maradnak az olvasmányélmények, mint pl. Salamon Pál Sorel-háza, Ayn Rand Ősforrása, Ulickaja Daniel Stein. Tolmácsa, Rudnóy Teréz Szabaduló asszonyokja.
Ami ezeket a hősöket megkülönbözteti tőlünk, átlagemberektől, akiknek csak utólag sikerül ránézni a krízisekre, (persze remélhetőleg szintén fejlődve ezáltal) az az, hogy ők már a próbatételek során képesek cselekedeteikkel egy magasabb szintet képviselni. Mérhetetlenül inspiráló az életükről olvasni, és közben titkon remélni, hogy ezek az olvasmányélmények a mi életünkben is elvetik annak a magját, hogy kell helyt állni embert próbáló helyzetekben. Amik nem kell, hogy feltétlenül történelmiek vagy különlegesek legyenek, ahogy Ulickaja vallástudós-figurájáról írja:
"Neuhaus nagy ember! Pedig többször kinevette a Megváltás eszméjét. Előbb itt, a földön kell trenírozni - megtanulni, hogyan váltsuk meg magunkat a helyi kellemetlenségektől, a szúnyogoktól, a gyomorfájástól, a főnök haragjától, a zsémbes feleségünktől, a hisztis gyerekektől, és ha itt megy, akkor van remény, hogy ott is menni fog..." (Ulickaja: Daniel Stein, tolmács, Magvető, Budapest, 2009, 492. o.)

Nincsenek megjegyzések: